Din dragoste pentru matematica, in era digitala


Mare anunt am pentru copiii pasionati de tot ce inseamna numere, calcule, forme geometrice si formule magice! Brio Challenge este Olimpiada Digitala de MATE pe care nu vrei sa o ratezi daca esti inca scolar (clasele I-XII) si daca te incadrezi in descriere.

Olimpiada are traditie, fiind deja la a doua editie. Totul se desfasoara pe calculator, caci in era digitala totul este mai usor. Si daca tot am inceput acest articol in versuri, va invit sa cititi si poezia pe care am scris-o cu dedicatie pentru acest eveniment si pentru amintirile anilor mei de scoala.

Apoi va povestesc cateva intamplari si experiente adunate de la orele de mate din gimnaziu si liceu, ce relatie am avut eu cu aceasta materie si in ce clasa m-as intoarce special pentru Olimpiada Digitala de MATE.

Relatia mea cu matematica

In speranta ca v-a placut poezia pe care am compus-o cu mare drag, vreau sa trec la povestile adolescentei mele ce implicau orele de mate si olimpiadele la care am participat. Caci da, am fost si eu si inca sunt mare pasionata de matematica, insa slabiciunea mea era cu siguranta geometria.

Mereu m-au atras formele geometrice, poate asta explica si inclinatia mea catre stilul arhitectural Art Deco. Unghiurile drepte, precizia, teoremele aplicate, toate acestea au starnit in mine dorinta de a cunoaste misterele universului matematician.

Clasele primare mi-au pus o baza solida in cunostiinte. Aveam o invatatoare draga, cu voce calda, dar stricta si riguroasa cand venea vorba de invatatura. Tin minte ca mie si altor doi colegi ne spunea matematicienii clasei pentru ca eram cei care raspundeau mereu la intrebarile fulger pe care le adresa spontan. Pana atunci, cea mai mare realizare a mea in domeniul matematicii fusese locul intai pe scoala la celebrul concurs Cangurul, care sincer nu stiu daca se mai tine astazi.

Domnul S., proful de mate ideal

In clasa a V-a urma sa am cel mai cunoscut profesor din judet la Matematica. Era de temut pentru cei carora nu prea le placea materia. Avea reputatie de cel mai exigent profesor, dar si ca cel care avea cele mai bune rezultate cu elevii sai la olimpiade. La el nu treceai clasa decat daca meritai asta 100%, insa era cel mai pasionat profesor dintre toti cei pe care i-am avut pana in prezent, incluzand aici chiar si anii de facultate si master. In acelasi timp, era aproape imposibil sa nu transmita si elevului aceasta placere pentru stiinta. Datorita lui am iubit cel mai mult doua teoreme: Teorema lui Thales si Teorema bisectoarei.

Hai sa il numim domnul S. pe proful meu de mate. Ei bine, in prima ora cu domnul S. am avut curajul sa ies la tabla. Voiam neaparat sa-l impresionez si se pare ca am reusit pentru ca m-a trecut pe lista primului concurs de matematica. Am ajuns mai tarziu la judeteana, acolo unde am facut o figura frumoasa, iar ca rasplata am primit un loc in centrul de excelenta pe judet, acolo unde domnul S. preda mate la nivel avansat, pentru olimpici.

Au fost patru ani superbi in care am invatat nu doar „matematica pe paine”, asa cum ii placea sa ne spuna, ci si ce inseamna sa fii o persoana cu coloana vertebrala, care impune respect prin simpla sa aparitie. Adoram sa aud cuvantul rezulta in timpul orelor de geometrie. Insemna ca am ajuns la o reusita, chiar daca nu era poate solutia finala a problemei, insa era o participa din ea si asta imi aducea satisfactie si motivare sa continui.

Domnul S. mi-a ramas ca model pana in ziua de astazi, ca fiind cel mai inteligent, integru si iubitor de matematica om pe care l-am intalnit. Ca fapt divers, domnul S. iubea si fotbalul si florile. Va dati seama ce personalitate complexa si fascinanta are domnul S.?

Matematica, dincolo de materia de la clasa

M-a invatat sa gandesc totul logic si sa aplic matematica si magia ei in toate provocarile vietii. Datorita matematicii am dezvoltat o gandire analitica si strategica care ma ajuta sa iau decizii bune, bazate pe logica. Asa se explica si iubirea mea pentru gramatica, in detrimentul partii literare, daca e sa ne referim la limba si literatura romana, o alta materie iubita de mine.

In liceu, desi am continuat sa invat bine si sa obtin o nota foarte buna la BAC, nu pot sa spun ca am mai avut aceeasi pasiune pentru matematica. Si asta poate pentru ca nu mai era domnul S. in peisaj, ci un profesor mult mai putin dedicat. Insa am reluat iubirea pentru matematica la facultate.

Mi-as dori ca fiecare copil sa aiba profesori ca domnul S. si sa simta gustul participarii sau chiar castigarii unui concurs de matematica. Din acest motiv, consider ca Brio Challenge este o oportunitate senzationala care merita exploatata.

Eu as participa cu placere la aceasta olimpiada si cred ca mi-ar placea sa ma intorc in clasa a 7-a pentru a face asta. In acea perioada, materia de la matematica era cea mai frumoasa pentru mine.

Cum functioneaza Brio Challenge?

Olimpiada digitala de MATE este deja la a doua editie, asa cum am spus la inceputul articolului. Sunt doua etape si si o etapa finala. Prima etapa se desfasoara intre 15 aprilie si 16 mai, a doua etapa intre 17 – 24 mai si etapa finala va avea loc dupa 29 mai.

In prima etapa va trebui sa obtii un scor de cel putin 80 de puncte pentru a putea trece in etapa urmatoare. Poti da testul de cate ori vrei si te poti inscrie cu cel mai bun rezultat obtinut.

In etapa a doua intra cei mai buni, cei care au reusit sa obtina cel putin 80 de puncte in prima etapa. Vei da din nou teste si vei inscrie in concurs cel mai bun rezultat al tau.

Pentru etapa finala sunt mai multe de explicat, asa ca voi pune o captura chiar de pe site-ul Brio pentru a intelege mai bine cum se va desfasura. Diferenta majora fata de primele doua etape este ca aici vei da un singur test si totul va fi supravegheat video.

Ce premii poti castiga la Brio Challenge?

Organizatorii sunt foarte darnici, iar premiile sunt pe masura. Poti castiga laptopuri Huawei MateBook, console Xbox, abonamente Brio si tichete de cumparaturi. Sunt peste 100 de premii in total, asa ca sansele sunt de partea ta.

Chiar si profesorii pot castiga pachete de credite pentru clasa daca au elevi care se califica in finala.

Tu in ce clasa te-ai intoarce daca ai putea participa la Brio Challenge? Lasa in comentarii raspunsul si impartaseste experienta ta cu matematica.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s