
ecunosc, pana sa aflu despre ABC-ul liberalizării, de la E.ON, nu stiam multe despre ce inseamna acest pas si simteam nevoia sa ma informez pentru a putea lua cea mai buna decizie. Ce oferta sa aleg, ce inseamna aceasta liberalizare, ce se schimba, cum se calculeaza totul si ce va aparea nou pe factura mea. Acestea sunt intrebari pe care le aveam si la care voi incerca sa raspund in acest articol.
Si pentru ca imi place sa distribui informatia intr-un mod cat mai placut posibil, v-am pregatit cateva materiale extra: o poezie simpatica si cu tematica, un clip pe Youtube in care vei gasi aceleasi informatii din articol in format video, dar si un infografic util cu informatiile esentiale din acest articol, pe care il puteti salva pe Pinterest sau in telefon. Le gasiti la finalul articolului.
Asadar, am acceptat provocarea de a alege initiala prenumelui meu, R de la Raluca, si de a da mai departe informatia prezentata atat de bine de catre cei de la E.ON. Va invit si pe voi sa faceti asta in comentarii. Tu ce initiala ai si ce scrie in dreptul initialei tale? Fiecare intiala are o explicatie pe site-ul E.ON.
R vine de la regularizare si se refera la factura primita o data la 3 si 6 luni pentru gazele naturale, respectiv electricitate. Chiar daca noi trimitem indexul lunar, operatorul de distributie va citi contorul la acest interval pentru a repara eventuale greseli si pentru a face corectii. Astfel, suntem asigurati ca platim fix cat consumam.
Daca te numesti Florin, esti furnizor, iar daca numele tau e Daniela, atunci avem un distribuitor printre noi. Am pus mai jos cateva dintre ele, insa restul initialelor le gasesti pe site-ul eon.ro

Inainte de a dezbate toate informatiile si de a afla absolut tot ceea ce trebuie sa stim despre liberalizare, am compus o poezie pe care am numit-o ABC-ul liberalizarii de la E.ON, ale carei versuri explica pe scurt ceea ce inseamna acest proces. Sper sa va placa pentru ca eu m-am distrat si mi-am pus imaginatia la contributie pentru a gasi versuri care sa rimeze si care sa formeze alfabetul.
ABC-ul liberalizarii de la E.ON

Ce este liberalizarea pietei de energie electrica si gaze naturale?

Pana acum, ANRE – Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei era cea care stabilea in totalitate pretul energiei pentru consumatori.
Liberalizarea inseamna ca acest pret poate fi negociat, in functie de nevoile fiecaruia si in functie de mai multi parametri. Practic, vei fi intr-o piata libera si nu intr-una reglementata. Optiunea ramane la tine.
Cum poti afla si compara ofertele furnizorilor?
Pentru a descoperi toate ofertele furnizorilor, mergi pe site-ul ANRE si vei vedea in dreapta doua categorii numite
- Comparator oferte- tip de furnizare a energiei electrice
- Comparator oferte – tip de furnizare a gazelor naturale
Pentru a afla totul despre ofertele de la E.ON, atunci mergi pe site-ul eon.ro in meniul Energie si alege fie electricitate, fie gaze naturale sau la pachet, electricitate si gaz impreuna. Acolo vei vedea si cateva subsectiuni cu si mai multe informatii. Am pus un screenshot sa vezi exact cum arata meniul.

Ce se schimba, mai exact? Iata o lista completa cu tot ceea ce trebuie sa stii:
- ANRE nu mai stabileste pretul de furnizare al electricitatii si al gazelor naturale, ci doar anumite componente din pretul final
- poti incheia un nou contract prin alegerea unui produs mai potrivit casei tale
- contractul se poate schimba oricand, online sau in magazin
- doar furnizorul poate fi schimbat, distribuitorul ramane acelasi
- furnizorul este cel care va emite factura si catre el trebuie sa o platesti
- iti poti schimba si furnizorul de gaze naturale. Poti incheia un contract cu E.ON in acest sens
- poti alege oferte cu pret fix sau cu pret variabil
- nu trebuie sa schimbi instalatiile de gaz sau electricitate, chiar daca alegi sa schimbi furnizorul
- gazele si electricitatea se masoara in kWh (kilowatt). Pretul kilowatt-ului se gaseste pe pagina a doua a facturii emise de E.ON
- liberalizarea continua chiar si dupa 30 iunie 2021
- tariful ANRE a fost desfiintat si inlocuit cu pretul de serviciu universal. Daca doresti sa renunti la oferta de pe piata libera, te poti oricand intoarce la acest serviciu
- momentan nu exista un termen limita pentru alegerea ofertei de piata libera
- te costa zero lei sa iti schimbi furnizorul

De unde poti afla mai multe informatii?
E.ON pune la dispozitia clientilor mai multe surse de informare gratuita. Sunt uimita de cat de usor putem afla tot ce ne intereseaza despre liberalizare. Poti apela cu incredere la oricare dintre aceste metode:
- in Myline, platforma E.ON pe care te poti inregistra gratuit cu adresa de e-mail sau cu contul de Facebook. Apoi iti poti crea un cont fie ca si client E.ON, fie ca simplu utilizator care isi doreste sa afle mai multe informatii
- acceseaza eon.ro, acolo unde deja sunt puse la dispozitia noastra raspunsuri la cele mai frecvente intrebari
- intra in sectiunea contact a siteului eon.ro pentru a lua legatura online cu angajatii de la e.on
- suna la unul dintre numerele de telefon puse la dispozitie: 0800 800 900 / 0800 800 366 / 0265 200 366
- utilizeaza serviciul de Live Chat pus la dispozitie pe site-ul eon.ro
- trimite solicitarea ta prin posta la adresa O.P. 9 C.P. 10, Tîrgu-Mureș, Mureș
- mergi in magazine
Poti afla informatii si de pe canalul de Youtube E.ON Energie Romania. Acolo sunt cateva clipuri dedicate acestui subiect, inclusiv ofertelor pe care le au ei, dar si solutii pentru un consum mai redus de dioxid de carbon.

Sunt sigura ca inca te simti un pic nelamurit/a pentru ca exact asa eram si eu. Marturisesc ca prima data cand am auzit despre aceasta schimbare mi s-a parut ceva atat de complicat si complex, incat nu imi venea deloc sa ma „apuc” de ea. Am descoperit ulterior ca nu este deloc asa si ca ni se pune totul pe tava, iar noi trebuie doar sa alegem.
Vreau totusi sa le luam pe categorii si sa vedem ce implica fiecare dintre ele. Hai sa descoperim impreuna ce oferte au cei de la E.ON atat pentru liberalizarea pieței de energie electrică, cât și despre liberalizarea pietei de gaze naturale.
Liberalizarea pietei de energie electrica

A inceput la 1 ianuarie 2021, atunci cand s-a stabilit ca pretul energiei electrice pentru noi, consumatorii de rand, sa fie lasat la liber, respectand conditiile de piata. Pana atunci, era 100% stabilit de ANRE. Ce avem noi de facut:
Pasul 1 – identificam ce tip de client suntem
Pentru piata libera va aparea in contractul nostru „Serviciu de furnizare a energiei în sistem negociat”. In caz contrar, suntem clienti in serviciu universal si va aparea „Contract cadru de furnizare a energiei electrice”. Mai poate fi si optiunea trei, caz in care suntem clientii altui furnizor.
Pasul 2 – decizi daca pastrezi aceleasi conditii din piata reglementata sau verifici ofertele E.ON pentru a trece in sistemul de piata libera.
Daca alegi piata libera, treci la pasul urmator. In caz contrar, te opresti aici si totul va ramane neschimbat. Nu uita insa ca aceasta schimbare poate fi personalizata sa se plieze pe nevoile tale si poti optine astfel poate un pret mai bun la energia electrica.
Pasul 3 – verifici ofertele E.ON
Ai aici mai multe tipuri de oferte recomandate pentru fiecare dintre cele trei situatii expuse la pasul 1.
Pentru client in serviciu universal: E. ON Start Electric, E.ON Duo si E.ON Assist Electric Plus
Pentru client de piata libera: E.ON Home Electric, E.ON Duo Assist si E.ON Assist Electric Plus
Pentru clientii la alti furnizori care vor sa treaca la E.ON: E.ON Home Electric, E.ON Green Home si E.ON Duo
Pasul 4 – semnezi contractul

Liberalizarea pietei de gaze naturale

Aceasta a inceput un pic mai devreme comparativ cu liberalizarea pietei de energie electrica, la 1 iulie 2020. Pasii sunt asemanatori, difera doar termenii. Asadar:
Pasul 1 – identificam ce tip de client suntem
Esti client in spatiu reglementat E.ON daca pe prima pagina a facturii, la Detalii factura curenta apare „Produs Gaze Naturale”. Esti client pe piata libera daca ai scris numele produsului achizitionat, adica una dintre ofertele E.ON pentru gaz. Si cazul trei in care esti client al unui alt furnizor.
Aceasta a inceput un pic mai devreme comparativ cu liberalizarea pietei de energie electrica, la 1 iulie 2020. Pasii sunt asemanatori, difera doar termenii. Asadar:
Pasul 1 – identificam ce tip de client suntem
Esti client in spatiu reglementat E.ON daca pe prima pagina a facturii, la Detalii factura curenta apare „Produs Gaze Naturale”. Esti client pe piata libera daca ai scris numele produsului achizitionat, adica una dintre ofertele E.ON pentru gaz. Si cazul trei in care esti client al unui alt furnizor.
Pasul 2 – decizi daca pastrezi aceleasi conditii din piata reglementata sau verifici ofertele E.ON pentru a trece in sistemul de piata libera.
Pasul 3 – verifici ofertele E.ON
Pentru clientul reglementat E.ON : E.ON Promo Gas, E.ON Duo si E.ON Assist Gas Plus
Pentru clientul in piata libera: E.ON Promo Gas, E.ON Duo Assist si E.ON Assist Gas Plus
Pentru clientii altor furnizori care doresc sa aleaga E.ON: E.ON Promo Gas si E.ON Duo
Pasul 4 – semnezi contractul

Poti verifica fiecare oferta in parte pe site-ul eon.ro, atat pentru electricitate cat si pentru gaze naturale. Personal, oscilez intre E.ON Duo (cel mai popular dintre ele), E.ON Duo Assist, pentru care te bucuri in plus de servicii de asistenta tehnica 24/ 7 si E.ON Duo Assist Pro care ofera in pachet si verificari si revizii.
De ce ai nevoie pentru noul contract de energie?

Ai trecut prin toti pasii prezentati mai sus si ti-ai ales cea mai avantajoasa oferta pentru tine. Ce urmeaza? Sa inchei un nou contract. De ce ai nevoie pentru asta? Ei bine, de doar trei lucruri:
- copia actului de identitate
- ultima factura de consum
- copia actului de proprietate, dupa caz
Urmareste clipul despre ABC-ul liberalizarii pietelor de gaz si de energie electrica:
SALVEAZA INFOGRAFICUL CA DOCUMENT LA TINE IN COMPUTER, PE TELEFON SAU PE PINTEREST

Nu uita sa scrii in comentarii initiala prenumelui tau si ce reprezinta aceasta, conform ABC-ul liberalizarii de la e.on. De asemenea, mi-ar placea sa discutam schimbarile pe piata energiei si catre ce decizie te indrepti.
Interesante informatii. Eu sunt Distribuitor asa ca o sa distribui acest articol :))
ApreciazăApreciază
Multumesc, ma bucur ca iti sunt de folos informatiile din articol! 🙂
ApreciazăApreciază
ANRE 😀
ApreciazăApreciază