Puține lucruri mă fac atat de fericită precum mă face zâmbetul cald și plin de satisfacție al mamei atunci când îi laud prăjiturile, cozonacul proaspăt scos din cuptor, tocănița cu ciuperci sau sarmalele rulate în foi de varză, atât de minuțios. De când mă știu, bucătăria a însemnat în casa părintească locul plin de magie, părticica în care se povesteau cele mai frumoase amintiri și se făceau cele mai bune glume, dar și spațiul în care mirosea atât de bine, atunci când mama nu era la serviciu și își petrecea tot timpul experimentând noi rețete de prăjituri. Erau atât de diverse și totuși atât de asemănătoare căci două ingrediente nu lipseau niciodată: aroma de vanilie și dragostea.
imagini: SomProduct
Astăzi, mama și tata, după ani lungi în care s-au asigurat că atât eu cât și fratele meu suntem așezați la casele noastre și că toată truda lor și toate sacrificiile au dat roadele sperate, au decis să își reinventeze stilul de viață. Visul lor era să locuiască undeva la munte, sătui fiind de zgomotul și agitația din oraș, așa că au reușit să vândă apartamentul plin cu amintiri frumoase, dar totodată trist din pricina lipsei copiilor din el și să își cumpere o casă spațioasă și foarte frumoasă la Sinaia, locul în care au avut prima lor escapadă romantică în urmă cu 34 de ani, la Peleș. Și-au dorit să aibă și câteva animăluțe pe lângă casă, dar și o grădină cu o terasă cu vedere spre pădure. Visul lor s-a împlinit, astfel că părinții mei vor avea un trai foarte fericit în anii în care se pot bucura de pensie și de nepoți.
imagine: arhiva personală
Amenajarea camerelor a început și mama e tare veselă să își ocupe timpul alegând canapele, draperii și mobilă pentru sufragerie. Știindu-i dorința arzătoare de a avea o bucătărie la care a visat mereu și de a-și putea desfășura în ea ce mai mare pasiune, gătitul, am decis să îi împlinesc eu această dorință. Tot proiectul legat de bucătărie va fi cadoul meu de casă nouă oferit dragilor mei părinți. Voi avea două arme de bază în toată operațiunea pe care am denumit-o sugestiv Bucătărie pentru mama: Pinterest și SOMPRODUCT, un magazin online și fizic în București, Brașov, Cluj-Napoca și Baia Mare în care am găsit cele mai deosebite și calitative piese de mobilier și ustensile de bucătărie. Desigur, am un imens wishlist la ei pe site, pe care îl voi adăuga în articol, astfel încât să vă fie ușor să găsiți produsele dacă vi le doriți și voi.
I-am spus mamei doar atât. Să îmi facă o listă cu așa da și așa nu și să lase toate detaliile ce țin de decorarea spațiului în grija fiicei ei pasionată de amenajări interioare. Așadar, în cele ce urmează vă prezint lista de dorințe, dar și de interdicții a mamei, urmată de planurile mele pentru bucătăria ei de vis. La final, dacă aveți alte sugestii sau idei despre cum să îi fac mamei o bucătărie pe placul ei, le aștept cu mare drag în comentarii:
Cum să nu fie bucătăria mamei
- să nu fie închisă din punct de vedere cromatic
- să nu aibă un aspect industrial. După cum se vede, mamei nu îi pasă de trendurile momentului, ci merge pe dorințele inimii
- să nu alerge prea mult dintr-un colț în celălalt, de la cuptor la frigider și de la frigider la chiuvetă
- să nu aibă un aspect rigid
Imagini cu exemple de bucătării care nu sunt pe placul mamei:
imagini: Pinterest
Cum să fie bucătăria mamei
- să fie utilă
- să fie echipată corespunzător, astfel încât să nu existe rețetă pe care mama să nu o pună în practică
- să pară spațioasă și încăpătoare
- să fie suficient spațiu la masă încât să încapă tona de nepoți pe care și-i dorește
- să aibă ceva din tradiționalul românesc
- să aibă multe plante
- să aibă priveliște frumoasă spre natura din jur, că doar de-aia s-a mutat la munte
- să fie primitoare și călduroasă
- să semene cu bucătăriile caselor americane pe care mama le admiră intens atunci când se uită la emisiunea House Hunters International
- să fie o combinație între modern și retro
- să aibă un spațiu separat, special amenajat pentru savurarea cafelei de dimineață
Imagini cu exemple de bucătării pe care mama le apreciază:
imagini: Pinterest
Ținând cont cu rigurozitate de lista cu instrucțiuni furnizată de mama, am purces spre realizarea unei dream kitchen care nu doar să-i atingă așteptările, dar să i le și depășească. Asupra multor lucruri suntem de acord și avem aceleași preferințe, așa că nu va trebui să ignor prea tare părerile personale. Bucătăria este inima unei case, centrul de greutate, locul în care familia petrece acel timp de calitate despre care vorbim tot mai rar în era tehnologizată în care ne învârtim. Bucătăria este și locul în care ne înfruptăm cu sănătate și cu voie bună. Prin urmare, orice detaliu poate face diferența și fiecare colț trebuie gândit cu tact.
Paleta cromatică
Încep cu baza în jurul căreia proiectez tot decorul bucătăriei și stabilesc paleta cromatică, cele 3, maxim 4 culori în care vreau să se învârtă mobilierul, pereții, decorațiunile, dar și o parte din ustensile. Pentru că știu că atenția la detalii va fi una sporită și nimic nu va fi lăsat la voia întâmplării, ajung la concluzia că pereții bucătăriei, dar și mobilierul să fie alb, un alb care bate ușor de tot spre crem, un alb care să lase loc pentru a adăuga pete de culoare și care să nu aglomereze spațiul. Nu care cumva să trec peste dorința mamei de a avea o bucătărie spațioasă și încăpătoare. Culorile care vor completa albul vor fi: verdele plantelor, lemnul natural al blaturilor, dar și culoarea cuprului care se va regăsi în tot ce ține de ustensile la vedere, dar și robineții de la chiuvetă. Cuprul mi se pare că va aduce acea notă de vechi, de retro pe care mama și-o dorește.
imagini: Pinterest
Mobilierul și așezarea lui
Bucătăria mamei este prevăzută cu un geam mare, de sus până jos pe peretele care duce spre grădină. Tot acolo este și ușa care face deschiderea spre terasă. Este o ușă glisantă, care va face un acces mai facil spre natură, în special în timpul verii, atunci când temperaturile vor permite asta. În interior, chiar în centru, voi așeza o insulă mare, tot albă și tot cu blat din lemn natural, așa cum va fi restul mobilierului. Aceasta va avea încadrată și chiuveta, față în față cu aragazul și în imediata apropiere a frigiderului și a cuptorului, astfel încât să nu alerge mama prin bucătărie toată ziua, așa cum mi-a lăsat în lista de dorințe. Bucătăria este open space, astfel că în spațiul dintre bucătărie și living voi amplasa masa, o masă mare, simplă, cu scaune foarte comfortabile și cu lustre care să își modifice intensitatea luminoasă în funcție de dispoziția mesenilor. Inspirație:
imagini: Pinterest
Masa de bucătărie
Au trecut vremurile când respira și trăia pentru copii. Acum noi am trecut pe locul doi si primul a fost preluat de nepoțeii pe care îi așteaptă pe la ea de fiecare dată cu multă căldure și blândețe. Este genul de bunică pe care nu o deranjează năzdrăvăniile lor, nici gălăgia și agitația pe care o fac atunci când se joacă. Mereu a sperat că va avea o casă, grădină și animale în care nepoții să zburde cât e ziua de lungă, mai ales în vacanțe. Adoră să bucătărească toată ziua pentru ei și Andrada, cea mai mare dintre nepoate, este fanul numărul 1 al cozonacilor bunicii. Prin urmare, o masă mare în bucătăria de vis a mamei mele este indispensabilă.
Mă voi ocupa să aibă suficient spațiu cât să ne strângem în număr mare și să fie bine asortată cu restul mobilierului. Uitându-mă pe site-ul celor de la SomProduct, mi-au atras atenția cele două din imagini: cea extensibilă din metal și cea din MDF și furnir. Pe care să o aleg?
imagini: SomProduct
Electrocasnicele
Chiar dacă este fană a stilului retro, mama este extrem de la curent cu noutățile în materie de aparatură nouă pentru bucătărie și deși iubește pâinea proaspătă gătită într-un cuptor din lut și sarmalele în oala cu motive tradiționale, cumpărată de la Horezu, îi place să aibă bucătăria dotată cu aparatură modernă care să îi faciliteze procesul de gătit. Pe lista ei de preferințe se numără două cuptoare încorporate în moblilier, dar și două frigidere, unul mai mare, care face un triunghi geometric cu chiuveta și cu aragazul și unul mai mic, încorporat în insulă, pentru băuturi.
Și-a dorit ca întreaga aparatură să fie mascată de corpurile mobilierului și să aibă aceleași uși personalizate. De asemenea, ar vrea ca atât aragazul cât și robineții să aibă un aspect retro. Cred că asta îmi va da cele mai mari bătăi de cap și aștept link-uri de la voi în comentarii. Până atunci, însă, am găsit niște gadgeturi foarte cool și extrem de utile la Somproduct: un cântar în stil retro, un termometru de vin, un termometru pentru steak și o pipetă ingenioasă pentru sosuri.
imagini: SomProduct
O mini cămară cu multe ferestre
Aici vor încăpea toate dulcețiurile, toate murăturile, toate gemurile, toată zacusca, toate legumele și toate proviziile pe care mama le pregătește an de an cu atât de mult drag. Îmi doresc ca tot aici să îi amenajez un spațiu cu țesături cu motive tradiționale, dar și oale și farfurii decorative achiziționate de la târgurile de bunătățuri la care participă în fiecare sezon de toamnă în Parcul Național din București și la Cocoșul de Horezu din Vâlcea. Cămara va arăta aproximativ ca cea din imagine și va conține o colecție impresionantă de elemente de depozitare și organizare, astfel încât să îi fie cât mai ușor să găsească tot ce îi trebuie în timp util. Câteva astfel de recipiente adăugate pe wishlistul făcut pe site-ul SomProduct le puteți vedea mai jos.
Iluminatul artificial
Deja am vorbit despre tavanul si peretele din sticlă prin care vor intra în mod natural razele de soare, dar și prospețimea aerului de lângă pădure. Pe timpul serii însă, bucătăria trebuie să fie iluminată cu ajutorul unor lustre sau spoturi. Eu voi opta pentru prima variantă și asta pentru că mi se pare că aceste corpuri de iluminat aduc un plus de căldură întregului decor și parcă transformă o bucătărie banală într-un spațiu elegant, stilat. Vreau ca lustrele să fie simple, dar lungi, să ajungă cât mai aproape de masa la care vom cina, mai ales că tavanul în bucătărie este întins și pe parter și pe primul nivel al casei. Voi avea nevoie de un model pentru masa de bucătărie și unul cară să fie așezat deasupra insulei. Am nevoie de ajutorul vostru; care să fie de la 1 la 9?
Multe plante
Îmi doresc ca natura de care părinții mei se vor bucura în fiecare zi a vieții lor atunci când vor păși pe terasa care duce spre pădure să fie cumva continuată și în bucătărie. Ca atare, am de gând să realizez o mică grădiniță cu plante aromatice, dar mi-aș dori să decorez și o fâșie de perete cu multe plante naturale, presărate cu mușchi printre ele. Ceva care să creeze un efect spectaculos și care să aducă un plus de culoare, cu rolul de a sparge monotonia albului și a lemnului natural. Desigur, în funcție de anotimp, mama va avea grijă să aibă pe masa din bucătărie un buchet de flori reprezentativ sezonului.
O hartă cu rețete din bucătăria internațională
Familiei mele îi curge sânge de călător prin vene și din acest motiv avem o mare pasiune pentru hărți. Apreciez mult hărțile răzuibile de pus pe peretele din dormitor, cele în care cuantifici numărul țărilor vizitate până în prezent. Un asemenea concept, proiect de tip DIY vreau să fac pentru bucătărie. Am în plan să confecționez o hartă pe care voi atașa stickere cu rețete internaționale în dreptul țării aferente, punând accent pe cele încercate de părinții mei în călătoriile lor. Cred că va arăta foarte bine pe un perete și va aduce un plus de magie bucătăriei.
Spațiul pentru servit cafeaua de dimineata
Așa cum am povestit la începutul articolului, cafeaua pentru mama reprezintă un ritual de dimineață pe care îl respectă cu desăvârșire. Atât ea, cât și tata sunt două persoane matinale, cărora le place să își petreacă primele ore ale zilei savurând lichidul negru, în timp ce își împart cu responsabilitate sarcinile pentru ziua respectivă. Locul pentru cafea trebuie musai să fie confortabil, intim și un pic mai colorat decât restul bucătăriei. Aici îmi voi lăsa imaginația să se joace și mai mult, astfel încât să creez un colț care încântă privirea, un coffee corner ideal. Desigur, și serviciul de cafea va fi unul cu tentă romantică și vintage.
Terasa pentru luat masa în aer liber
De departe spațiul meu favorit și cel pe care îl voi amenaja cu cea mai mare plăcere este terasa. Aici vor avea loc cele mai frumoase seri de vară, se vor auzi cele mai puternice râsete, se vor povesti cele mai faine amintiri din vacanțe și se vor unelti cele mai așteptate planuri de viitor. Terasa va avea un aspect boem, va fi decorată cu felinare în care voi așeza lumânări, va avea o perdea de beculețe care să cuprindă toate colțurile, va avea o masă mare și scaune pe care vor fi așezate perne în care să ne cufundăm seara, va avea mulți copăcei de jur împrejur și va fi locul în care ne vom delecta în zilele calde cu înghețată făcută în casă și filme la videorproiector. Abia aștept!
Decorațiuni, șervețele și textile
Dacă tot am decis să vă povestesc în detaliu despre cum mă voi organiza astfel încât să îi ofer mamei și implicit și tatălui bucătăria mult visată, atunci trebuie să merg până la capăt și să vorbesc și despre detaliile care vor face diferența. De la șervețele cu modele, la draperii, veselă și fețe de masă, voi împărtăși câte puțin din fiecare, astfel încât planul să fie cat mai complet și să vă puteți contura în minte o imagine de ansamblu cât mai apropiată de ceea ce va fi în mod real. Acestea fiind spuse, voi înșirui o serie de imagini cu astfel de obiecte pe care deja le am în wishlist-ul făcut pe site-ul SomProduct și aștept părerile voastre. Pe care ar trebui să mă „arunc” versus la care ar trebui să renunț, dacă este cazul?
Sper că v-au plăcut și inspirat ideile mele de amenajare a bucătăriei și îmi doresc să vă transformați în complicii mei online, să îmi trimiteți ideile voastre pentru că le voi citi cu foarte multă plăcere și mă voi asigura că vor primi aprobare de la mama. Ca de obicei, toate sugestiile și recomandările sunt așteptate în secțiunea de comentarii.
Poftă și voie bună la fiecare masă!
*Articol scris pentru SuperBlog 2018