Cum ingrijesti corect orhideele


orchid-2015944_1920.jpg

    In ultimii ani le vedem peste tot, la fiecare sectiune dedicata florilor din orice supermarket, la geamul apartamentelor si caselor, in pozele de pe facebook, dar si ca ornamente pentru petreceri. Da, este vorba despre superbele si sensibilele orhidee, pe care le putem gasi in atat de multe culori si modele.

      Daca pana acum ceva timp erau considerate a fiind accesibile doar persoanelor cu o stare materiala foarte buna, acum orhideele sunt mult mai usor de cumparat, datorita faptului ca se gasesc peste tot, iar pretul lor a scazut semnificativ. Asta nu inseamna ca nu mai sunt speciale si ca nu merita sa le avem in caminul nostru. Dimpotriva, orhideele pot infrumuseta orice incapere, asa ca am vrut sa le dedic un articol special, in care sa va vand cateva ponturi despre ingrijirea lor.

Istoria orhideelor

     Orhideele se trag din regiunile tropicale ale globului, acolo unde conditiile climaterice le permit sa se dezvolte armonios. Desi pana acum ceva timp era imposibil sa creasca si in alte zone mai reci ale planetei, in ziua de azi pot fi cultivate oriunde, dezvoltandu-se o adevarata industrie in ceea ce le priveste.

     Desi suna incredibil, exista aproximativ 30 000 de specii de orhidee salbatice si 120 000 de hibrizi, cu forme si culori diferite. Mai mult decat atat, veti fi un pic socati sa aflati ca cea mai lunga orhidee poate creste pana la 20 de metri. Primii care au relizat o documentare despre orhidee au fost chinezii, in urma cu peste 2500 de ani. In Europa, a fost mentionata pentru prima data de filozoful Theophrastus din Grecia.

DSC_0120DSC_0155DSC_0236

Sfaturi de ingrijire:

  1. Lumina

    O orhidee sanatoasa are nevoie de lumina adecvata. De aceea, cel ami bine ar fi sa le asezati pe perfazul unei ferestre luminate in permanenta pe timpul zilei. Chiar daca va creste, o orhidee nu va inflori daca lumina nu va bate spre ea. Pentru ca lumina sa patrunda floarea, trebuie ca atat geamurile, cat si frunzele orhideei sa fie sterse de praf. Desi lumina este un factor indispensabil, nu faceti greseala sa le puneti direct in soare pentru ca se vor arde.

 2. Temperatura si umiditatea

     Temperaturile perfecte pentru orhidee sunt cuprinse intre 10 si 23 de grade Celsius, iar diferenta de temperatura dintre noapte si zi nu trebuie sa depaseasca 12 grade Celsius. De asemenea, umiditatea este o problema, astfel ca este interzis sa le asezati in dreptul caloriferelor pentru ca au nevoie de umiditate.

 3.Udarea

     Se realizeaza o data la 7-9 zile. Udarea corecta se face scufundand ghiveciul timp de 5 minute intr-un vas cu apa, dupa care trebuie sa avem grija ca apa sa nu ramana intr-o cantitate mai mult decat suficienta in ghiveciul plantei pentru ca exista riscul ca radacinile sa putrezeasca. Apa trebuie sa fie la temperatura camerei si ar fi ideal sa fie statuta de 24 de ore. Daca aveti ocazia, incercati sa udati orhideea cu apa de ploaie. Va va fi recunoscatoare! 🙂 Evitati udarea frunzelor si niciodata nu udati planta noaptea!

DSC_0179DSC_0185

 4. Fertilizarea

    Ferilizarea se face o data pe saptamana din martie pana in octombrie si se renunta complet la ea in lunile de iarna. Daca tocmai ati schimbat solul plantei, nu o fertilizati pentru ca substratul din comert contine oricum ingrasaminte.

 5. Taierea tijei

    Odata floarea cazuta, se va lasa planta in repasu vreo 2-3 zile, dupa care numaram 3 noduri de la baza tijei si o taiem cu o foarfeca. Nu va panicati, tija va creste din nou in 2-3 saptamani daca planta este ingrijita in termeni corespunzatori.

 

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s