Am inceput acest blog cu mai mult de un an in urma si experientele pe care mi le-a oferit m-au facut sa fiu sigura de un lucru: pentru a avea succes, trebuie sa il tratez nu doar ca pe o pasiune, ci ca un job cu implicare maxima. 14 luni m-au invatat atat de multe lucruri despre cum sa imi fac treaba din ce in ce mai bine, dar si mai mult despre lucrurile pe care nu ar trebui sa le fac, greselile pe care nu ar trebui sa le comit daca imi doresc ca blogul meu sa se bucure in continuare de succes, tradus prin cititori fideli si interesati. Am adunat, asadar, o lista de 5 greseli pe care nu ai voie sa le faci ca un blogger serios ce esti:
1.Te compari cu altii
Ca in absolut orice domeniu, avem tendinta de a ne uita in curtea vecinului si sa trecem pe lista din capul nostru tot ceea ce credem noi ca el are mai bun, prin comparatie. Acest lucru este probabil cea mai mare greseala pe care o poti comite, greseala care te va face sa te simti inferior, sa iti pui la indoiala calitatile si atuurile tale de scriitor. Nu uita insa ca blogul, indiferent de subiectele dezbatute, este un site pliat pe personalitatea ta. Tocmai autenticitatea ta, modul tau de gandire si de exprimare au facut oamenii sa te urmareasca si sa te placa. In plus, poate ca de multe ori te compari cu bloggeri care deja sunt de foarte mult timp in online si care este normal sa aiba un numar mai mare de urmaritori si multe alte avantaje. Evolueaza, insa nu uita sa te compari cu cel care ai fost ieri, si nu cu altii!
2. Uiti sa iti faci un plan dinainte
Un planner zilnic va fi cel mai bun prieten al tau in cazul in care esti blogger. Exista o munca colosala in spatele unui articol si in spatele unor cifre impresionante, asa ca trebuie sa scrii pe o foaie toate lucrurile pe care le ai de facut in fiecare zi, pentru a capta atentia publicului tau. Trebuie sa iti planuiesti cu atentie subiectele, felul in care transmiti informatia, dar si cel mai bun timp pentru a face asta.
3. Nu iti monitorizezi traficul
Daca in cazul unei afaceri se face contabilitatea pentru a se afla profitul fiecarei luni, in cazul blogului, profitul se traduce in numar de vizitatori si vizualizari si numar de urmaritori ai retelelor sociale pe care iti distribui articolele. Toate acestea te vor ajuta sa iti dai seama daca ai evoluat si daca ai reusit sa cresti comunitatea de oameni care sunt interesati de ceea ce ai tu de spus. In functie de aceste statistici, vei sti daca ai nevoie sau nu de o alta strategie.
4. Nu esti natural
Un lucru indispensabil in meseria de blogging este naturaletea. Daca ti-ai propus sa fii ceea ce tu nu esti in mod normal, iar lucrurile nu curg in mod natural, atunci la un moment dat te vei pierde si vei ceda, nu vei mai putea sa tii sub control toata fatarnicia pe care ai adus-o in fata publicului. Arata-ti si defectele, slabiciunile si vei vedea ca oamenii care te plac, te vor placea fix pentru ceea ce esti tu si se vor identifica cu tine si cu modul in care tu rationezi. Nu incerca sa fii fals pentru ca intr-un final urmaritorii tai isi vor da seama si te vor abandona.
5. Nu ai o structura organizata a blogului
Tii minte cand invatai comentariile pentru examenul de capacitate, structurate pe idei clare, pentru a-ti fi mult mai usor sa le retii? Exact acelasi lucru este valabil si cand vorbim de modul in care este organizat blogul tau. Sa zicem ca ai un blog de calatorii. Daca cineva intra pe blogul tau si vrea sa citeasca toate articolele despre Europa sau despre hoteluri pe care le recomanzi, acea persoana va incerca sa gaseasca rubricile potrivite. Din acest motiv, este bine ca inca de la inceput sa iti organizezi toate articolele pe categorii, pentru a evita pierderea unui potential cititor si pentru a avea un aspect mult mai ingrijit si mai logic al blogului tau.
Pingback: Greseli pe care sa le eviti daca vrei ca blogul tau sa aiba succes | ART.ro-Dia