Vacanța din stup


 concurs vacanta din stup

  Început de iulie…mare zumzăit se mai aude din stupul cu numărul 7 al lui moș Ion, apicultorul vedetă al satului. Pierdut printre munți, într-o zonă parcă desprinsă din povești, satul lui moș Ion este locul ideal pentru orice albinuță dornică de muncă, așa cum li s-a dus vestea de milioane de ani…este raiul florilor. Moș Ion are 40 de stupi, dar numai unul dintre ele produce miere de trei ori mai multă decât celelalte, stupul Complex Apicol. Regina stupului sau Queen Bee, așa cum a dat ordin albinăresc să i se spună, este atât de organizată, încât a făcut și un site pentru vestitul stup harnic: http://www.complex-apicol.ro.

11-stup-cu-albine-ferma-rustica-walnuts-famr-marea-britanie

   Queen Bee sărbătorește, peste câteva zile,  3 ani de când este în funcția de conducător al regatului bâzâitoarelor. Tare mândră e bătrâna matcă de subalternele sale. Știind că bietele albinuțe nu au avut o zi liberă în toată viața lor, Queen Bee se gândește să le ofere acestora un eveniment la care micuțele hărnicuțe nici nu ar fi îndrăznit să se gândească sau să-l pomenească vreodată: vacanță! Queen Bee este genul acela de matcă autoritară, dar nu rea, bună, dar nu naivă,  visătoare, dar nu paranoică…mai exact, liderul perfect pentru o așa comunitate numeroasă.

Queen-bee.jpg

   Știind că stupul Complex Apicol este în fruntea vecinilor stupi încă de la înființare, din punct de vedere al productivității de miere, regina ia hotărârea să ofere puțină relaxare hărnicuțelor, lansând chiar de ziua sa, Săptămâna de Miere. Ce nume mai potrivit putea găsi pentru asemenea eveniment de amploare în lumea albinăreselor? Dar să nu credeți că fiecare albinuță va beneficia de o săptămână fără orar de muncă. Nu, planul reginei este de a oferi, timp de 5 zile lucrătoare, câte una liberă pentru fiecare categorie de albinuțe din stup, iar în weekend, una de relaxare totală, urmată de o mare surpriză. Având în vedere că media de viață a unei albinuțe este de aproximativ 2-3 luni, o zi pentru necuvântătoarele înaripate nu este atât de scurtă pe cât am fi tentați să credem.

   Zilele trec cât ai zice pește și vine, în sfârșit, Săptămâna de Miere. În stup, agitație mare. Micuțele bâzâitoare nu știau la ce să se aștepte. Nu sperau la așa ceva, așa că nici nu își imaginaseră vreodată cum ar putea să arate o vacanță pentru ele.

  Ziua 1. Primele beneficiare ale vacanței sunt albinuțele responsabile de culegerea polenului de la florile din câmpie. Acestea au pregătit instrucțiuni pentru cele care le vor lua locul pentru o zi, iar ele primesc o zi de răsfăț în piscina cu miere, căptușită cu ceară. Lângă piscină, pe post de jacuzzi, stă un fagure umplut cu miere caldă.

Mierea-de-albine-Medicamentul-natural-din-stup

   Ziua 2. Aceasta este rezervată acelor albinuțe care au ca sarcină principală, curățenia în stup. Ele dau astăzi scuturatul covorașelor și aspiratul resturilor de fagure, pe o zi distractivă în părculețul de aventuri. Ce le mai place albinuțelor în trenuleț și în carusel…Se aud chicote de entuziasm, însă nimeni nu are timp să le privească, căci în stup, munca lor este făcută de celelalte lucrătoare. 

   Ziua 3. Este ziua doicilor. Astăzi, alte zburătoare au grijă de larvele reginei, puse la loc sigur. Puietul nu are decât să se obișnuiască pentru o zi cu alte îngrijitoare, căci doicile sunt ocupate cu un concurs care le amintește de vremurile în care se ocupau și ele de recoltarea polenului. Albinuța care ajunge prima la vestitul crin galben, din poiana interzisă, câștigă un tort de miere.

46_yellow-lily-close-up.jpg

   Ziua 4. Așezate lângă piscina de miere, albinuțele responsabile cu aruncarea trupurilor fără viață în afara stupului, își iau și ele în primire ziua liberă, oferită cadou de către Queen Bee. Toată suflarea din stup știe că acestea au cea mai tristă îndatorire în Complexul Apicol, așa că și premiul trebuie să fie pe măsura efortului, depus zilnic de către micile insecte. Pentru ele, regina a organizat un concurs de construit castele din ceară. Câștigătoarea este răsplătită cu un un hexagon plin cu miere, rupt dintr-un fagure, doar pentru ea. Pentru așa responsabilitate tristă, era necesar un premiu dulce de consolare.

honey-bee-469560_640.png

   Ziua 5. Ultima categorie de lucrătoare își revendică concediul. Ele sunt paznicii de la intrarea în stup. Zi și noapte stau de gardă și nu lasă pe nimeni să intre și să fure din rezultatul muncii întregului complex. Paznicii sunt răsfățați de Queen Bee cu mult dans, în așa numitul Festival al Fagurelui. Obișnuite să stea nemișcate zi de zi, în fața stupului, hărnicuțele se bucură acum de mișcările de dans, care le oferă puțină dezmorțeală încheieturilor. 

   Ziua 6. Odihnă în tot stupul. Toate albinuțele și-au încetat orice fel de activitate, luând exemplul trântorilor, pentru o zi. Se pregătesc de evenimentul menit să încheie Săptămâna de Miere. Nicio lucrătoare, cu excepția reginei, nu știe despre ce este vorba.

   Ziua 7. Queen Bee le prezintă subalternelor, ultima surpriză și cea mai importantă din vacanța numită Săptămâna Mierii: concursul Miss Complex Apicol. Bucurie mare.  După o viață în care doar au muncit, este timpul ca micuțele hărnicuțe să se simtă atrăgătoare. Fiecare se prezintă pe rând, zburând cu încredere deasupra podiumului din stup. Zburătoarele și-au creat rochițe în tendințe, respectând coloritul albinăresc. Fie că au optat pentru dungi verticale, orizontale, volănașe sau spatele gol, toate rochițele sunt colorate în galben și negru. Momentul mult așteptat al încoronării celei mai frumoase albinuțe, sosește. Doar că, ce să vezi? Matca intră pe scenă cu câștigătoarea. Toată lumea se uită mirată. Nimeni nu o recunoaște pe frumoasa albinuță cu aer de prințesă.

queenbee.gif

   Regina o prezintă, mândră: ,,Ea este câștigătoarea concursului și noua voastră regină, Miss Bee”.

   Albinuțele se uită unele la altele, înmărmurite. Nu știau dacă să se bucure sau să se înstristeze la aflarea noii vești.

   Matca continuă:,, Vacanța aceasta v-am oferit-o cu ocazia plecării mele din stup. Simt că nu mai am putere de a fi liderul vostru. Mă bucur că am avut ocazia să conduc cel mai prolific stup, Complexul Apicol. Ea este fiica mea, demnă de a-mi fi urmașă la tron. Nu uitați, o albinuță nu ia niciodată vacanță. Asta ne deosebește de restul viețuitoarelor acestei planete. Dacă noi nu am exista, nu ar mai exista nicio formă de viață pe glob.”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s