Copiii, victimele altor copii?


     Există un fenomen extrem de răspândit printre școlari, în special printre cei de liceu și pe care, din nefericire, societatea în care trăim pare să îl ignore cu desăvârșire. Este vorba despre bătaia de joc la care sunt supuși anumiți copii, de către colegii lor de clasă. În America acest trend a căpătat și o denumire – bullying– la noi s-ar traduce printr-o frază întreagă. Îți dai seama că este vorba despre bullying atunci când un elev sau un grup de elevi vorbesc și se comportă într-un mod extrem de denigrator și intimidant cu un alt coleg de clasă, căruia din diverse motive îi este foarte dificil să se protejeze în fața acestor tratamente, la care este supus în mod repetat. 

CUM SE MANIFESTĂ ACESTE TIPURI DE COMPORTAMENTE?

Excluderea

      Victimele sunt excluse din cercurile de conversații purtate în clasă, pe timpul pauzelor sau oricând, în afara orelor de curs. Chiar dacă își exprimă dorința de a participa la activitățile comune, aceștia sunt complet ignorați sau respinși cu replici jignitoare de către colegii lor răuvoitori.

Bârfele și zvonurile

     Se încearcă distrugerea reputației copilului respectiv, prin răspândirea de zvonuri complet neadevărate și exagerate, în mod deliberat.

Limbajul trupului

    Colegii încep să își arate disprețul față de victimă, folosindu-se chiar de limbajul trupului: își dau ochii peste cap, strâmbă din nas, privesc răutăcios și se holbează, toate cu scopul de a intimida și de a face victima să-și piardă încrederea în sine.

Porecle

     Copilului afectat i se atribuie tot felul de porecle răutăcioase. De asemenea, i se vorbește cu lipsă de respect, iar dacă îndrăznește să se opună acestor tratamente, i se răspunde cu sarcasm că nu știe să țină la glumă. Cu alte cuvinte, indiferent de situație, vina i se aruncă în spinare.

Amenințări și agresivitate

   Aici lucrurile devin cât se poate de serioase și adolescentul afectat ar trebui să ia atitudine, fără a sta pe gânduri.

CE AR TREBUI SĂ FACĂ VICTIMA

  1. Să încerce să evite situația înainte de a fi prea târziu sau…
  2. Să confrunte atacatorul, însă nu înainte de a se gândi foarte bine la cuvintele pe care le va folosi. Este necesar să păstreze un ton calm.
  3. Să ceară ajutor. Dacă situația se complică, să ceară ajutor chiar în momentul acela, iar dacă nimeni cunoscut nu este în apropiere, să ceară ajutor oricărei persoane.
  4. Să păstreze o atitudine neutră, care să ajute la combaterea sau evitarea înrăutățirii situației.
  5. Dacă se decide să răspundă atacurilor, fie ele verbale sau fizice, ar trebui să o facă cu demnitate și încredere, dar fără să devină și el agresiv la rândul său. Vocea calmă și contactul vizual să nu lipsească.
  6. Să vorbească cu părinții și să le explice foarte bine situația și cum s-a ajuns aici. Părintele îl va sfătui și va lua măsurile necesare. Câteodată, singura soluție pentru încetarea acestor lucruri este excluderea copilului din mediul respectiv și mutarea lui într-o altă instituție de învățământ. 

CE TRAUME POATE AVEA O ASEMENEA SITUAȚIE ÎN VIAȚA UNUI COPIL?

Note proaste. Copilul își pierde interesul pentru școală, fiind foarte stresat și speriat de ceea ce i se întâmplă. 

Migrene. 

Risc de a dezvolta depresii și anxietate de-a lungul vieții de adult. Un astfel de episod în viața unui psihic nematurizat poate lăsa urme grave. Copilul va fi urmărit toată viața de aceste lucruri și va avea fobie pentru spațiile publice și situațiile în care va fi nevoit să socializeze.

Risc crescut de a dezvolta dependențe de droguri și alcool. Un adolescent traumatizat va încerca să găsească un refugiu în aceste vicii.

Risc de sinucidere!

   Părinții au un rol foarte important când vine vorba de lucrurile negative care se pot întâmpla în viața copiilor lor, însă oricine poate face o diferență în viața acestor victime. Nu ignorați problema, fiți un sprijin pentru aceste suflete tinere și neajutorate! 

Ați fost victime ale altor copii în adolescență sau ați întâlnit astfel de cazuri? Cum ați acționat? Ce ați face dacă v-ar veni copilul acasă cu o asemenea problemă? Cum l-ați ajuta? Aștept răspunsurile voastre în secțiunea comentariilor de mai jos.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s