Cum îți păstrezi optimismul în urma unor interviuri eșuate


 Îți cauți un job care să-ți permită un trai decent și în același timp să îți ofere satisfacții profesionale. Mergi la nenumărate interviuri, având de fiecare dată speranța că vei fi sunat pentru angajare. Acest lucru nu se întâmplă, iar tu începi să te descurajezi și să crezi că nu ești suficient de bun. Bineînțeles că nu totul este atât de negru precum avem noi tendința să îl percepem în astfel de momente. Așa că cel mai bine este să ne îndopăm cu o doză de optimism. Care sunt sursele acestui optimism și cum să ne revenim și să continuăm lupta după interviurile demoralizatoare, aflăm în rândurile următoare.

O plimbare relaxantă în natură

     Subiectiv vorbind, nimic nu mă ajută mai tare să îmi încarc bateriile și să îmi limpezesc gândurile decât o plimbare printre pomi, frunze și flori, sub cerul liber. Natura este cea mai bogată sursă de energie și te ajută să vezi lucrurile dintr-o altă perspectivă. Așa că sfatul meu este să ieși să te plimbi și să iei câteva guri de aer proaspăt, în timp ce simți cum te eliberezi de stresul care a pus stăpânire pe tine. 

755f435bd99daa2e38d34fa8037d501c

Analizează interviurile și învață din greșeli

     Odată mintea relaxată, ar fi bine să te concentrezi asupra desfășurării interviului și să încerci să-ți reperezi greșelile pe care le-ai făcut în răspunsurile date sau în atitudinea pe care ai adoptat-o la interviu. Există posibilitatea ca emoțiile să fi pus atât de multă stăpânire pe tine, încât nici măcar nu ți-ai dat seama de felul în care te-ai manifestat în fața angajatorului. O persoană care se ocupă de recrutări are în general niște cursuri în acest sens și își poate da seama și din cele mai mici gesturi ale tale, de multe lucruri. Acestea pot fi uneori greșit interpretate, fapt ce rezultă într-o impresie negativă a angajatorului despre tine, pur și simplu pentru că nu te cunoaște suficient încât să facă diferența între ce ai reușit tu să transmiți în acea discuție scurtă, comparativ cu ceea ce ești tu cu adevărat.

Amintește-ți că un succes mare vine în general după mai multe încercări eșuate

     Poate că nu este locul potrivit pentru tine. Poate că meriți ceva mai bun, ceva la care te pricepi mai bine. Poate că viața îți rezervă un job din care nu doar să câștigi bine, ci în care să îți scoți la suprafață și să pui în valoare talentele tale cele mai ascunse. Așadar, atunci când aplici pentru joburi, lărgește-ți aria de căutare, sau din contră, micșoreaz-o. Ai o singură viață, așa că ar fi bine să faci ceea ce îți place. Nu e deloc plăcut să te trezești în fiecare dimineață și să mergi într-un loc doar pentru că trebuie. Mai mult decât atât, persoana care te intervievează va observa că pentru tine jobul nu reprezintă decât o necesitate și că nu îl privești deloc ca pe o plăcere. Gândește-te bine la acest aspect. Este posibil ca în asta să se găsească răspunsul rateurilor tale de până acum și tu să nu fi avut de fapt o problemă de competență.

Revizuiește-ți ținuta pentru interviu

     Da, știu la ce te gândești: acest factor nu este important în decizia angajatorului. În acest caz țin foarte mult să te contrazic. Deși ai avut un discurs ireproșabil în fața angajatorului, discurs care ar fi putut să-l convingă să te aleagă, ținuta este și ea un mod de prezentare extrem de important. Hai să facem o comparație! Gândește-te că ai de făcut o prezentare in Power Point despre un plan de afaceri, iar tu alegi să pui pe fundal un cadru cu flori într-o vază sau doi cățeluși care se hârjonesc. Foarte adecvat, nu-i așa? E, așa-i și cu ținuta. Nu poți să mergi în bocanci și un pulover de orice culoare ar fi el la un interviu pentru un post de asistent manager, spre exemplu, chiar dacă afară ninge ca-n povești și tu consideri că este cam frig pentru o cămașă elegantă și un pantof. Dacă ai ales însă să faci acest lucru, angajatorul poate considera că nu a fost doar o întâmplare nefericită și că tu chiar nu ai habar de cum să te îmbraci într-o companie serioasă. 

     Privind partea plină a paharului, dacă totuși nu ai în garderoba ta o ținută suficient de elegantă pentru această ocazie, numită interviu de angajare, te poți considera fericitul câștigător al unei sesiuni de shopping…pe banii tăi. De asemenea, nu trebuie să te plafonezi într-o ținută fadă. Trebuie să îți evidențiezi personalitatea prin ținuta respectivă. Dacă nu candidezi pentru postul de barman sau ospătar, află că nimeni nu apreciază foarte mult uniformele.

Presentation1

Vorbește cu o persoană apropiată despre experiențele de până acum

     Psihicul nostru nu este ceva cu care să ne putem juca. Deși există multe site-uri în care să citești despre tot felul de tehnici de păstrare a optimismului, așa cum este și blogul meu, acestea niciodată nu vor înlocui o vorbă bună spusă face-to-face. Prin urmare, te sfătuiesc să vorbești cu o persoană de încredere despre momentele dificile cu care te confrunți și care va avea grijă să îți ridice moralul. Un motiv în plus pentru a face acest lucru este și faptul că o părere venită din exterior îți poate schimba perspectiva foarte mult.

Documentează-te

     Un om inteligent învață și din greșelile altora. Există bloguri cu discuții ample pe acest subiect, din care poți să te inspiri, citind experiențele altor oameni. Nu îți va strica un sfat în plus și nici să afli că nu ești singura persoană respinsă la multe interviuri, iar acest lucru nu reprezintă o tragedie în viața nimănui. 

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s