1 Februarie, luni. Ce moment mai potrivit aș fi putut alege pentru prima postare de pe blog? Având în vedere că îmi doresc ca tema generală pe care să o abordez pe blogul meu este dezvoltarea personală prin îmbunătățirea încrederii în sine
și prin asumarea părerilor, faptelor și gândurilor, am ales să scriu în această primă postare despre tipurile de personalitate.
Definiția personalității din perspectiva mea
Personalitatea este un ansamblu extrem de complex al însușirilor unui individ. Aceste însușiri însumează calități și defecte, reacții voluntare și involuntare, comportament, temperament, sentimente și raționamente, trăiri interioare și exterioare, relaționări și stări sufletești.
16 tipuri de personalități
Aceste 16 tipuri au rezultat în urma unor teorii psihologice, dezvoltate de către Isabel Briggs Myers, autoare americană și co-autoare, împreună cu mama sa, Katharine Cook Briggs, a inventarului personalităților sau testul personalității. Testul este oficial denumit Indicator Tip Myers Briggs sau prescurtat MBTI. Conform acestor teorii, oamenii se împart în 16 categorii, după tipul de personalitate pe care aceștia îl posedă.
Cele 16 tipuri reies dintr-o combinație de 8 litere, care își au explicația în tabelul următor:
….în traducere:
- Introvertit (I) sau Extravertit (E)
- Intuitiv (N) sau Senzorial (S)
- Reflexiv (T) sau Afectiv (F)
- Rațional (J) sau Perceptiv (P)
Testul poate fi făcut în mai multe variante, atât în limba engleză, cât și în limba română. Numărul întrebărilor variază, în funcție de tipul pe care îl alegi, însă, trebuie sa te avertizez, indiferent de testul pe care vei dori sa îl faci, trebuie sa îți rezervi cel puțin 15 minute din timpul tău, pentru a te asigura că ai răspuns cât mai sincer și cu atenție întrebărilor.
Este un test gratuit, iar acuratețea interpretării s-ar putea să te surprindă foarte mult. Personal, am făcut acest test și am descoperit o potrivire foarte mare cu felul meu de a fi. Am decis apoi că trebuie sa îl facă și alte persoane apropiate mie, ca să pot dovedi într-adevăr eficiența acestuia. Rezultatele lor au fost, de asemenea, foarte apropiate realității.
Unde am ales să fac acest test?
în limba romănă, aici: www.16personalities.com
în limba engleză, aici: www.celebritytypes.com
Ce am descoperit în urma testului?
Tipul meu de personalitate este INFJ. Introverted, Intuitive, Feeling, Judging.
INFJ este cel mai rar tip de personalitate, întâlnindu-se la doar 1% din populația globului.
Cam aceasta este explicația, pe scurt, în urma testului efectuat în limba engleză:
Celebrități care au acest tip de personalitate: Plato, Niels Bohr, Mahatma Gandhi, Thomas Jefferson, Agatha Christie, Arthur Schopenhauer, Leo Tolstoy, Fyodor Dostoevsky, Adolf Hitler, Osama bin Laden, Marilyn Manson, Al Pacino, Cate Blanchett etc.
Diagrama care indică procentul corespunzător pentru fiecare tip de personalitate în cazul Statelor Unite ale Americii:
Recomand, așadar, cu încredere acest test. Nu doar că te ajută foarte mult să te cunoști mai în profunzime, dar îți va oferi și soluții pentru problemele de personalitate pe care le ai și te va îndruma spre luarea unor decizii mai potrivite în viață. De exemplu, poți descoperi către ce tip de carieră îți poți îndrepta atenția sau cu ce gen de persoane poți lega mai ușor relații de prietenie.
Dacă vei decide să urmezi acest test, mi-ar plăcea să împărtășești rezultatul aici și să dezbatem împreună cam în ce măsură aceste teste ne relevă cu adevărat felul nostru de a fi și cum ne poate ajuta asta în dezoltarea noastra personală.
Pe curând! 🙂
Intr-adevar, singurul test mai mult sau mai putin elocvent (dupa parerea mea umila de diletant). Totusi, nu mi-a spus nimic nou, nimic revelator, nimic inedit + ca e plin internetul de intj care se lauda cu faptul ca sunt intj, ilar. E o moda, se cauta si compatibilitati, parca isi cauta omul potrivit la ghicitoare sau la astrolog. Este acelasi lucru ca si cu mandria ca te-ai nascut intr-un anumit loc de pe glob, nu-ti aduci plus valoare, n-ai facut nimic notabil, nu a depins de tine, dar te extaziezi cu faptul de a fi clasificat intr-un fel sau altul (fac referire la om, in genere, nu la tine care ai scris articolul). Boala omenirii, asocieri pentru confirmari. Intr-un final conchid: Sunt N factori care influenteaza dezvoltarea individului, iar acest test ilustreaza generalizarea.
ApreciazăApreciază